Отпада възрастовото ограничение за позицията изпълнителен директор на Международния валутен фонд. Това обяви Изпълнителният съвет на МВФ.

Гласуването на предложението се е провело между 21 август и 4 септември.

В изявлението си от Изпълнителния съвет посочват, че от 1951 г. досегашните закони на МВФ са забранявали назначаването на кандидат на възраст над 65 години за изпълнителен директор. Освен това не е било позволено директорът да изпълнява службата си след 70-ия си рожден ден.

Заради Кристалина Георгиева МВФ предлага промяна в правилата

Заради Кристалина Георгиева МВФ предлага промяна в правилата

Предложението е възрастовата граница да отпадне

Изпълнителният съвет на МВФ участва в избора на наследник на настоящия директор Кристин Лагард, която ще се оттегли на 12 септември. Номинациите за длъжността приключват днес, а подборът трябва да приключи до 4 октомври, посочват още от МВФ.

Благодарение на промяната в устава кандидатурата на българката Кристалина Георгиева, която през август навърши 66 години, става възможна. В момента тя е втори по ранг служител в Световната банка.

Припомняме, в края на август Изпълнителният съвет на МВФ препоръча промяната да бъде утвърдена от Управителния съвет на организацията, който включва представители на всички 189 страни членки на Фонда.

Русия подкрепи Кристалина Георгиева за директор на МВФ

Русия подкрепи Кристалина Георгиева за директор на МВФ

Георгиева е брилянтен дипломат, напълно подготвен икономист, компетентен и високопрофесионален финансист