Мястото на кацането на космическия апарат Curiosity върху червената планета вече ще носи името на автора на прочитите „Марсиански хроники" Рей Бредбъри, съобщиха учените от NASA.

Решението беше обявено на пресконференция на 22 август - деня, в който писателят фантаст щеше да навърши 92 години. То им е вдъхновено от живота и творчеството на Бредбъри, който до последния си ден мечтаеше за космически полет до Марс.

Припомняме, Бредбъри почина на 5 юни т. г. на 91-годишна възраст.  През 2009 г. той призова читателите си да продължат да мечтаят за Марс и да накарат правителството отново да изпрати астронавти на Луната.

„Изборът не беше труден за научния екип. Много от нас и милиони други читатели бяха вдъхновени от творчеството на Бредбъри, който описа метата си за живот на Марс" - коментира Майкъл Майер, директор на научната програма по мисията на Curiosity.

Научният екип съобщи, че са били проведени драйв тестове, които са потвърдили „здравето" на системите за придвижване на марсохода. Но пресконференцията беше  показана визуализация на първите следи на Curiosity върху марсианската повърхност.

Припомняме, Curiosity кацна на червената планета на 6 август. Той изпълнява 2-годишна мисия, който ще позволи на учените да изследват еволюцията на планетата.