Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) отбеляза своята 95-та годишнина.

По време на тържественото събитие китайският министър на отбраната Вей Фенге определи като основна задача на най-голямата армия в света модернизацията й, допринасяща за „великото прераждане на китайската нация“.

Мощта на НОАК бе демонстрирана с военни учения и полети на самолетите на ВВС на КНР около Тайван, където говорителят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси предстои да направи своето официално посещение.

В речта си Фенге отдели внимание на славните страници от историята на най-голямата армия в света, която днес наброява над 2 милиона души.

„През последните 95 години въоръжените сили на Китай постигнаха изключителен напредък в извоюването на държавна независимост, в освобождаването на китайския народ и в превръщането на страната в просперираща и силна сила“ – подчерта Фенге, обръщайки се към висшите политически и военни лидери на Китайската народна република.

За рождена дата на китайската Червена армия се смята 1 август 1927 г. – тогава при въстанието в Нанчан, части от армията на Гоминдан - консервативна политическа сила в Китай, подкрепени от работнически и селски отряди разоръжават местния гарнизон.

Така китайската армия е родена преди повече от две десетилетия преди създаването на Китайската народна република през 1949 година.

Празнуването на 95-атата годишнина на НОАК бе още една възможност за китайското ръководство да изпрати ясен сигнал към външния свят, особено към основните му противници, начело със Съединените щати.

По думите на Фенге основната задача на НОАК е „да осигури стратегическа подкрепа за осъществяването на голямото обновление на китайската нация“.

В тази връзка министърът на отбраната призова за "въплъщаване на дело" на идеите на Си Дзинпин с цел ускоряване на модернизацията на националната отбрана и военните сили. При модернизацията се предвижда Китай да намали армията си с 300 000 души.

На следващо място се планира да се увеличи ролята на авиацията и флота за сметка намаляването на числеността на сухопътните войски, които до скоро бяха подготвяни за продължителна континентална война.

Китай увеличава разходите за отбрана със 7%

Китай увеличава разходите за отбрана със 7%

По-голямата част от средствата ще отидат за подобряване на благосъстоянието на сухопътните войски

Сега обаче усилията за модернизацията са насочени към флота, който трябва да гарантира сигурността на морския път на коприната и изпълнението на други мегапроекти, които да помогнат за решаването на различни проблеми, свързани с напрегнатата ситуация в Източнокитайското и Южнокитайското море, където Китай е въвлечен в тежки териториални спорове със своите съседи.

За да илюстрира по-добре военната си модернизация, властите в Пекин организираха да се излъчи на живо изстрелването на балистична ракета, наподобяваща хиперзвуковото оръжие DF-17 - „Dongfeng-17“, което е много маневрено и с много универсални функции.