Самоубийствата по света се увеличават. На всеки 40 секунди един човек се самоубива на планетата.

Това стана ясно от видео по време на панел за психическото здраве на Световния икономически форум в Давос. Видеото показа кризата на психичното здраве.

Сред участниците са принц Уилям и премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Психическите проблеми се очаква да струват на световната икономика 6 трилиона долара до 2030 г.

Беки Куик от CNBC, която е модератор на панела предупреди, че психическото здраве не получава вниманието, което заслужава.

Лошото психично здраве струва 2,5 трилиона долара в изгубена производителност и е "водеща причина за инвалидност" по света, подчерта Куик и добави, че 90% от хората с депресия с ниски и средни доходи не получават никаква помощ.

Според принц Уилям никой не иска да говори за тези проблеми. Херцогът на Кеймбридж обяви, че е предприел кампанията Heads Together за насърчаване на хората да говорят за психическите си проблеми. По думите му обаче нито една известна личност не е заинтересована да участва в кампанията, защото става въпрос за психически проблеми.

Изгубих приятели, които се самоубиха, заяви от своя страна Ардърн. Тя поясни, че правителството разглежда психичното здраве като приоритет, защото засяга всеки човек.

"Един от най-тъжните факти за Нова Зеландия е, че всеки познава някого, който си е отнел живота. Ние сме малка страна, по-малко от 5 милиона души, но през миналата година повече от 600 души са се самоубили", каза премиерът на страната.

Уилям призова за премахване на стигмите около психическите болести.