Заради увеличаването на случаите на зараза с новия коронавирус в Италия от българското външно министерство препоръчаха българските граждани да пътуват до Северна Италия само в краен случай.

Пред bTV българският генерален консул в Милано Таня Димитрова заяви, че над 15 000 българи живеят в засегнатите райони. "През цялото време отговаряме на спешния телефон, който звъни почти постоянно. Имахме обаждания от родители, които съобщиха, че ще приберат децата си, които са студенти там", каза Димитрова. 

Коронавирус: Външно препоръчва българите да не пътуват в Италия

Коронавирус: Външно препоръчва българите да не пътуват в Италия

МВнР вдига риск за Китай до Ниво 5: Преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната

Засегнатите села в Ломбардия са абсолютно отцепени и до тях не може да се стигне. "Нито един гражданин от отцепените райони не се е свързал с нас. Обаждат се граждани от останалите райони за информация как да реагират в съответната ситуация", каза Димитрова.

В Италия от 152 заразени от коронавируса, трима са починали. При 26 случая хората са тежко болни, лекуват се в болница. Става въпрос за възрастни хора. Останалите нямат такива изразени клинични симптоми, поясни генералният ни консул.

Българско семейство, което до вчера е било на ски състезание в Ломбардия вече се е преместило във Флоренция, тъй като Ломбардия е заразена от вируса.

"Бяхме на ски състезание, но в неделя всичко беше преустановено. Пистите бяха затворени и всички бяха помолени да си тръгнат, въпреки че зоната не е от засегнатите", разказа Антония Карова.

По думите й има лека паника сред хората. Настанал е и хаос по бензиностанциите.