1/4 от хората във Франция, Германия и САЩ могат да откажат да се ваксинират срещу коронавируса.

Близо всеки четвърти на десетима души във Франция, повече от 25% от тези в САЩ и 23% в Германия казват, че те определено или вероятно няма да се ваксинират срещу коронавирус. Това показва социологическо проучване, което подчертава огромното предизвикателство пред правителствата, пише "Гардиън".

Колебаещите се са забележително по-малко в Италия (12%), Великобритания (14%) и Нидерландия (17%), според анкетата, в която са включени седем държави. Проучването показва близката връзка между хората, които се колебаят да се ваксинират и доверието към правителството.

Само 11% от американците и 13% от французите се доверяват на правителството като сигурен източник на информация за ваксините, сочи анкетата на Kantar Public от миналия месец. За сравнение 30% в Нидерландия и Великобритания се доверяват на правителството като достоверен източник.

Изследването също разкрива, че задоволството от националната програма за имунизация е свързано с приемането на ваксина и доверието към правителството. Повече от 60% от анкетираните в Обединеното кралство са доволни от имунизационната компания на правителството в сравнение с 31% във Франция, където ваксинирането върви с едни от най-бавните темпове в Европа.

Но в Нидерландия - до момента е поставила една доза от ваксина срещу коронавируса на едва 1,8% от населението, също е под средното ниво в Европа, но желанието за ваксинация е на относително високо ниво, както и доверието към правителство - 58% казват, че са удовлетворени от националната кампания за ваксинация.

В седемте държави - Франция, Германия, Нидерландия, Италия, Индия, Великобритания и САЩ - личните лекари и здравните власти са по-надеждни източници на информация за ваксините, съответно 39% и 41%.

Социалните мрежи не се разглеждат като надежден източник на информация за ваксините. Само 5% в Германия и 4% в Италия и Нидерландия се доверяват на информацията за ваксините в социалните мрежи. Но Индия е изключение, където процентът е 26 на сто.

Проучването показва още, че мъжете като цяло са по-склонни да се ваксинират. 74% от тях казват, че ще го направят, докато 69% от жените мислят да се ваксинират. Колебанието е по-голямо при по-младите. Повече от половината французи на възраст от 25 до 34 г. и 1/3 от холандците от същата възрастова група заявяват, че вероятно няма да се ваксинират. В седемте държави само 32% от тези на възраст между 18 и 24 г. ще се ваксинират.

Във всички включени държави като основен фактор за колебанията дали да си поставят ваксина се посочва безопасността. Близо половината от респондентите, които няма да се ваксинират, се притесняват дали са безопасни, докато 29 на сто искат повече информация.