Финландската организация на Червения кръст изпрати генератори, печки, матраци и одеала в районите на страната, където хората останаха без електричество заради снеговалежите, съобщиха от организацията, цитирани от РИА Новости.

По-рано бе съобщено, че в източната и североизточната част на Финландия заради снега остават без ток над седем хиляди домакинства.

"В събота през деня от Червения кръст в района с най-многобройните домакинства без електричество в Кайн, Суомусалми и Хйрюнсалми са изпратени генератори, над хиляда отоплителни уреди, стотици матраци и одеала. Генератори са предоставени и на медицински учреждения в сътрудничество с местната власт", се казва в съобщението.

Хиляди във Финландия са без ток

Хиляди във Финландия са без ток

Армията е готова да се намеси

Властите разчитат и на доброволци, за да се справят с последствията от снеговалежите.

"Доброволци от Червения кръст обхождат домовете на хората в периферните райони, за да оценят необходимостта от помощ. Нашата задача е да помогнем на най-много засегнати", казва един от ръководителите на организацията Лина Камяряйнен.

Съобщава се, че спасители и комуникационни оператори обезпечават работата на мобилните екипи в условията на прекъснато електричество. "Обикновените телефони работят, но може да се появят проблеми при покритието на мобилните оператори", заяви директорът на Службата на спасителите Кайн Анси Парвайнен.

За справяне с последствия от снеговалежите са включени и Силите за отбрана на Финландия, съобщават местните власти.

Източната и североизточната част на Финландия в края на декември заради снеговалеж и паднали дървета на линията имаше постоянни проблеми с електричеството