Броят на поставените ваксини срещу коронавирус в света надхвърли 7 милиарда, съобщава ТАСС.

Над половината от тях са поставени на гражданите в три държави - Китай (2,3 милиарда), Индия (1,1 милиарда) и САЩ (0,4 милиарда).

Към момента на хората по света са били поставени 7,001 милиарда дози ваксини срещу COVID-19. Все още обаче няма възможност да се установи колко хора са получили пълния курс на ваксинация. Причината е, че редица страни съобщават само броя на сертифицираните дози ваксини.

COVID-19 отне живота на повече от 5 млн. души по света

COVID-19 отне живота на повече от 5 млн. души по света

От началото на юли насам са починали повече от 1 млн. души

Темповете на ваксинация в света обаче се забавят - докато предишният милиард имунизации са били постигнати за 29 дни, то за достигането на новия милиард са били необходими 37 дни.

Над 90% от населението на Обединените арабски емирства и Малта вече са ваксинирани. В страни като Португалия, Куба, Чили, Исландия, Камбоджа, Катар, Испания, Сингапур, Бруней и Южна Корея пък на повече от 80% от жителите вече е поставена поне една доза.

В света вече има повече от десет одобрени ваксини срещу коронавирус, сред които руските Sputnik V, Sputnik Light, Epivakkorona и Kovivac, лекарства от американския концерн Pfizer и немския му партньор BioNTech, британско-шведската компания AstraZeneca и Oxford, китайските Sinovac и Sinopharm, индийската ваксина Covaxin, както и препаратите на американските компании Moderna и Johnson & Johnson.