Руската пънк-музикантка Надежда Толоконникова от групата „Пуси райът" обяви гладна стачка, предадоха информационните агенции.

Решението й е предизвикано от отправени срещу нея заплахи от страна на администрацията в изправителната колония, където беше изпратена от руския съд заради акция срещу президента на Русия  Владимир Путин.

„Администрацията на колонията отказва да ме чуе. Но няма да се откажа от исканията си, няма да седя и да гледам мълчаливо как заради робските условия в колонията хората нямат сили да стоят на краката  си. Искам да се спазват човешките права, да се спазва законът. Да се отнасят към нас като към хора, не като към роби." - се казва в отворено писмо на  Надежда Толоконникова.

По думите й, ситуацията в колонията е напрегната заради действията на заместник-началничката й Юрия Куприянова.

Припомняме, през миналата година трите момичета от групата „Пуси райът" бяха арестувани след техния пънк молебен в московско храм за избавление на Русия от Владимир Путин.

Толоконникова трябва да излезе на свобода на 3 март, а колежката й Мария Алехина, която също е осъдена - на 4 март 2014 година.