"Баткивщина" изгони Надежда Савченко от украинската партия, съобщават ТАСС и Интерфакс-Украйна.

"Фракция "Баткивщина" обсъди обстоятелствата с Надежда Савченко и реши да я отстрани от партията", се казва в съобщение на политическата група.

Партията отбеляза, че Савченко е била включена в партийната листа за парламентарните избори през 2014 година, за да се улесни освобождаването й от затвора в Русия.

"Ако можем да се върнем, бихме направили същото, за да освободим Надежда. Обаче животът показва, че принципите и политическите възгледи на Надежда Савченко и "Баткивщина" са различни", допълват в прессъобщение от "Баткивщина".

Конкретно "Баткивщина" е против каквито и да е било преговори с представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, се казва още в съобщението.

В съответствие със законодателството депутатът губи мандата си, след като е изгонен от партията си.

По-рано тази седмица лидерът на партията Юлия Тимошенко заяви, че Савченко не координира действията си с партията и че ще бъде изгонена.

В същото време днес Тимошенко заяви, че партията няма да поеме инициативата за отнемане на мандата на Савченко в парламента.

Савченко беше осъдена на 22 години затвор през март за убийството на двама руски журналисти в Източна Украйна през 2014 година. Тя твърди, че е била отвлечена от сепаратистите преди журналистите да бъдат убити през юни същата година.

Украинският пилот беше разменен за двама руски войници през май.

В Украйна тя се превърна в символ на съпротивата на Киев срещу агресията на Москва.