Републиканците постигнаха скромни печалби на междинните избори в САЩ, но демократите се справиха по-добре от очакваното, оставяйки контрола над Конгреса и бъдещето на програмата на президента Джо Байдън неясни в сряда сутринта, пишат "Ройтерс" и "Еурактив".

Много от най-конкурентните състезания бяха твърде близки, за да се обявят и републиканците признаха, че изборите не доведоха до всеобхватната победа на "червената вълна", която търсеха.

Резултатите изглежда показват, че гласоподавателите наказват Байдън за това, че ръководи икономика, засегната от рязка инфлация, като същевременно се нахвърлят срещу действията на републиканците за забрана на абортите.

А слабото представяне на някои кандидати, съюзници на Доналд Тръмп, показа изтощение от типа изборен и управленски хаос, подклаждан от бившия републикански президент.

В Камарата на представителите републиканците бяха облагодетелствани да спечелят тясно мнозинство, което би им позволило да блокират законодателните приоритети на Байдън и да започнат разследвания срещу администрацията и семейството му.

Рано в сряда републиканците са спечелили цели шест места в Камарата на представителите на Демократическата партия, прогнозира Edison Research, едно повече от минимума, който им е необходим, за да поемат камарата.

Но демократите се справяха много по-добре, отколкото мнозина очакваха.

При критична победа за кандидата на Демократическата партия Джон Фетърман преобърна държано от републиканците място в Сената на САЩ в Пенсилвания, побеждавайки известния доктор Мехмет Оз и увеличавайки шансовете на партията си да заеме камарата.

Настроението в Белия дом се подобри с напредването на нощта, като някогашните нервни помощници празнуваха победата на Фетерман и казаха, че все още се надяват да задържат Сената.

Байдън публикува своя снимка в Туитър, на която щастливо поздравява някои от победителите от Демократическата партия по телефона.

Контролът върху Сената зависеше от напрегнати надпревари в Аризона, Джорджия и Невада.

Надпреварата в Джорджия изглеждаше насочена към балотаж на 6 декември, тъй като и кандидатите на демократите, и на републиканците не достигнаха необходимите 50 процента за победа.

Ако републиканците наистина поемат контрола над Конгреса, те ще имат властта да осакатят дневния ред на Байдън и биха могли също така да блокират помощта за Украйна, въпреки че анализаторите казват, че е по-вероятно да забавят или намалят потока от отбранителна и икономическа помощ.

С мнозинство в Камарата на представителите републиканците ще се опитат да използват тавана на федералния дълг като лост, за да поискат дълбоки съкращения на разходите. Те също така ще се стремят да направят индивидуалните данъчни облекчения на Тръмп от 2017 г. постоянни и да защитят облекченията на корпоративните данъци.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти се надяваше да отпразнува гръмка победа, която да го издигне до най-високата позиция на говорител.

Вместо това той трябваше да се задоволи с обещание към поддръжниците си: "Когато се събудите утре, ние ще бъдем мнозинство, а (председателят демократ) Нанси Пелоси ще бъде в малцинството", каза той във вторник вечерта.

Само 13 от 53-те най-конкурентни състезания, базирани на анализ на "Ройтерс", бяха решени, което повиши вероятността крайният резултат да не е известен известно време.

Фючърсите на американските фондови индекси се понижиха в сряда, тъй като инвеститорите следяха отблизо резултатите в очакване на разделен Конгрес, който би затруднил приемането на драстични промени в политиката.

"Наличието на балансираност по отношение на републиканците, ако те получат Камарата на представителите и Сената, или само Камарата, ще помогне за забавяне на част от държавните разходи, които мнозина смятат за един от основните фактори, допринасящи за инфлацията", каза Джей Джей Кинахан, главен изпълнителен директор, на IG North America в Чикаго.

Няма "червена вълна"

Партията, която заема Белия дом, почти винаги губи места на избори по средата на първия четиригодишен мандат на президент, а Байдън се бори с ниско обществено одобрение.

Но надеждите на републиканците за "червена вълна" от победи избледняха, тъй като демократите показаха изненадваща устойчивост в няколко ключови състезания. Демократите бяха прогнозирани като победители в 11 от 13-те близки състезания, които бяха решени.

"Определено не е републиканска вълна, това е абсолютно сигурно", каза американският сенатор републиканец Линдзи Греъм в интервю за NBC.

Тръмп, който пое активна роля в набирането на републикански кандидати за Конгреса и твърдо загатва за трета кандидатура за президент през 2024 г., имаше смесени резултати.

Той постигна победа в Охайо, където писателят Дж. Д. Ванс спечели място в Сената, за да го запази в ръцете на републиканците. Но телевизионният водещ и сърдечен хирург Мехмет Оз не успя да спечели своята надпревара за Сената на Пенсилвания, а Дъг Мастриано, друг съюзник на Тръмп, беше лесно победен в надпреварата за губернатор на Пенсилвания.

Съюзниците на Тръмп също изпитваха трудности в надпреварите за Сената в Аризона, Джорджия и Невада.

Междувременно губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който може да бъде основен републикански съперник на Тръмп през 2024 г., добави към нарастващия си национален профил, побеждавайки съперника на Демократическата партия Чарли Крист с близо 20 процентни пункта, прогнозира Едисън.

Жребий и Сенат

Сенатът все още се разиграва, а надпреварата за Сената в Джорджия може да завърши с балотаж, вероятно със залог за контрол над Сената.

Понастоящем демократите контролират 50-50 Сената с вицепрезидент Камала Харис.

Повече от 46 милиона американци гласуваха преди деня на изборите, по пощата или лично и държавните изборни служители предупреждават, че преброяването на тези бюлетини ще отнеме време.

Конкурентни райони

При вероятно неудобно поражение за демократите в Камарата на представителите Шон Малоуни изостана на косъм от републиканския претендент в кандидатурата му за шести мандат.

Малоуни председателства комисията по кампанията на Демократическата партия, натоварена с избора на повече демократи в Камарата на представителите. Неговото бе едно от няколкото състезания в щата Ню Йорк, където републиканците се представиха по-добре от очакваното.

И двете страни отбелязаха победи в състезателни области.

Местните власти съобщават за изолирани проблеми в цялата страна, включително недостиг на хартия в окръг на Пенсилвания. В окръг Марикопа, Аризона - ключово бойно поле - съдия отхвърли искане на републиканците за удължаване на часовете за гласуване, след като някои машини за изчисление се повредиха.

Проблемите предизвикаха твърдения без доказателства сред Тръмп и неговите поддръжници, че провалите са умишлени.

Десетки републикански кандидати повториха фалшивите твърдения на Тръмп, че загубата му от Байдън през 2020 г. се дължи на широко разпространена измама, което поражда опасения сред демократите, че могат да се намесят в президентската надпревара през 2024 г.

Демократичните губернатори също така се справиха със силните републикански предизвикателства в Мичиган и Уисконсин, два щата, които вероятно ще останат политически бойни полета в президентската надпревара през 2024 г.

Основният проблем, който тежеше на демократите, беше упорито високата годишна инфлация, която от 8,2% представлява най-високото ниво от 40 години.

Гласоподавателите в Калифорния, Мичиган и Върмонт одобриха референдуми, закрепващи правата на абортите в техните щатски конституции. Дълбоко консервативният Кентъки изглеждаше готов да отхвърли конституционна поправка, която би обявила, че няма право на аборт.

Аризона е лакмусът за нагласите в САЩ

Аризона е лакмусът за нагласите в САЩ

Щатът показва електоралните нагласи на американското общество