Мъжът, който уби петима души с камион в шведската столица Стокхолм през април 2017 г., е искал да накаже страната за участието й в глобалната борба срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

Това става ясно от обвинителния акт на прокуратурата, информира "Ройтерс".

Автомобил се вряза в пешеходци в Стокхолм
Обновена

Автомобил се вряза в пешеходци в Стокхолм

Премиерът обяви, че всичко сочи към терористичен акт

Роденият в Узбекистан Рахмат Акилов, който се криеше от шведските власти след отхвърляне на молбата му за убежище, казал, че е искал да "прегази неверници".

"Мотивът му е, че е искал да накаже Швеция, защото е част от глобалната коалиция срещу ДАЕШ", отбеляза заместник главният прокурор на Службата за национална сигурност Ханс Ирман.

Адвокатът на Акилов заяви, че клиентът му е признал, че е извършил терористична атака и потвърждава мотивите. Той не каза дали извършителят е изразил съжаление за стореното от него.

На 7 април 2017 г. Акилов открадна камион пред ресторант в центъра на Стокхолм и сгази хора на пешеходна улица преди да се блъсне в магазин. На място загинаха трима души, включително 11-годишно момиче. По-късно починаха още двама души. Десетки пострадаха.

Той беше задържан от властите на същия ден пред бензиностанция в предградие на Стокхолм.

Според Ирман Акилов е планирал атаката в продължение на месеци. Извършителят е възнамерявал да удари гей клубове или фериботи.

Нападателят е използвал интернет, за да разбере как се прави бомба, а също така е търсил духовни напътствия преди да извърши "мъченическата операция".

Ирман добави, че Акилов е признал, че е част от ДАЕШ и че неуспешно се е опитал да достигне до Сирия.

Процесът ще започне през следващия месец.