Иран и ливанската групировка "Хизбула" предупредиха Израел, че при следващ акт на агресия на еврейската страна в Сирия ще последва "суров отговор", пише "Аарец".

Сирия свали израелски Ф-16

Сирия свали израелски Ф-16

Израел затвори част от въздушното си пространство след свалянето на ирански дрон

По-рано стана ясно, че сирийските въоръжени сили са свалили израелски изтребител Ф-16. ВВС на Израел нанесе удари по сирийски и ирански цели след свалянето на ирански дрон, навлязъл във въздушното пространство на еврейската страна. Израел е ударил 12 обекта до Дамаск. Според израелската армия зенитно-ракетната отбрана на Сирия е ударила изтребителя, след като Тел Авив отговорил на иранския дрон. Изтребителят е паднал в Северен Израел. Пилотите са в болница в тежко състояние.

Снимка 339430

Източник: ЕПА

Съюзниците на сирийския лидер Башар Асад отрекоха, че ирански дрон е навлязъл във въздушното пространство на Израел.

Ние не можем да потвърдим информацията, защото израелците са лъжци, каза заместник-началникът на Революционната гвардия на Ислямската република. Иран подчерта, че безпилотните самолети са използвани в борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

Иран и "Хизбула" определиха действията на Израел като "тероризъм". Сирия обвини съседа си в "агресия". 

Снимка 339433

Източник: ЕПА

След свалянето на израелския самолет еврейската държава предприе "мащабни въздушни удари" в Сирия.

Говорител на армията заяви, че Сирия и Иран си "играят с огъня" и ще платят висока цена. Допълва се, че Израел не иска допълнителна ескалация. Премиерът на Израел е инструктирал министрите си да не говорят публично за събитията на северната граница.

Израел призова Русия да съдейства за намаляване на напрежението. 

Ливанската медия Al Mayadeen, свързана с "Хизбула", съобщава, че Израел е изстрелял повече от десет ракети в Сирия и противовъздушната отбрана на арабската държава е прехванала повече от 70% от тях.