Водещи фигури от управляващите социалисти във Франция бързат да предотвратят разцепление с вредни последствия по отношение на кандидата им за президентските избори следващата година, съобщава БиБиСи.

Алармата беше задействана, след като премиерът Манюел Валс намекна, че може да се бори срещу президента Франсоа Оланд на първичните избори в партията на социалистите.

Фийон бие Марин льо Пен на президентските избори във Франция

Фийон бие Марин льо Пен на президентските избори във Франция

Това показва ново социологическо проучване

Правителствен говорител предупреди, че Валс ще трябва да подаде оставка, ако реши да се кандидатира.

Вчера стана ясно, че Франсоа Фийон е кандидатът на консерваторите за президент на Франция, след като спечели балотажа на първичните избори. При почти всички преброени бюлетини Фийон печели 66,5% срещу 33,5% за съперника му Ален Жупе.

Франсоа Фийон е кандидатът на френската десница за президентския вот

Франсоа Фийон е кандидатът на френската десница за президентския вот

Той печели близо 67% от гласовете...

Ново проучване показва, че Фийон лесно ще победи лидера на "Националния фронт" Марин льо Пен на изборите през 2017 година. Според проучването на Harris Interactive за френска телевизия кандидатът на консерваторите ще води с 26% срещу 24% на Льо Пен на първия тур, а на втория ще победи с 67% срещу 33 на сто.

Същото проучване показва, че Оланд или Валс ще съберат 9% за социалистите.

Вчера Валс заяви, че не изключва да се бори срещу Оланд на първичните избори, пояснявайки пред Journal du Dimanche, че иска да прогони идеята, че левите "нямат шанс" да запазят властта.

Двамата се очаква да разговарят днес в Елисейския дворец, както те правят нормално всяка седмица, отбелязват френски медии. Но говорител на кабинета подчерта, че Валс ще трябва да подаде оставка, ако се кандидатира.

"Няма да има първични избори между президента и премиера", добави представителят.

Пред френска обществена телевизия лидерът на социалистите Жан-Кристоф Камбаделис се опита да смекчи разделението, заявявайки, че лявото е обхванато от "треска на разпокъсаност".

"Аз съм за първични с цялото ляво, не е необходимо цялата администрация. Това е достатъчна фрагментарност", изтъкна той.