Принц Нарухито се възкачи на Трона на хризантемата като 126-и император на Япония, съобщава ТАСС.

В съответствие с приетите от парламента законодателни промени неговият баща, вече бившият император Акихито, официално се оттегли от императорския престол в 00,00 часа на 1 май токийско време.

С встъпването в длъжност на Нарухито се поставя начало на първата година от новата императорска епоха Рейва ("Красива хармония"). Тази система се използва в страната за летоброене заедно с общоприетата международна система.

Снимка 420888

Източник: ЕПА

По-рано днес 85-годишният Акихито, който получи титлата "почетен император", абдикира в полза на най-големия си син.

На 1 май в императорския дворец в центъра на Токио ще се състои държавна церемония по повод възкачването на престола на 59-годишния Нарухито. На церемонията ще участват новата императрица Масако, членове на имперското семейство, премиерът Шиндзо Абе, министри и други.

Рейва – новата императорска епоха в Япония

Рейва – новата императорска епоха в Япония

Ерата означава добър късмет и хармония, свързано с японската класическа литература

Новият монарх ще получи символите на императорската власт. Нарухито ще встъпи и с първо обръщение към нацията в качеството си на новия монарх.

Нарухито е първият японски монарх, роден след капитулацията на Токио в края на Втората световна война. Той е завършил елитния университет Gakushuin и "Оксфорд". Има една дъщеря, родена на 1 декември 2001 г.