Космическата сонда на NASA, която беше изстреляна към астероида Бену, извърши първите наблюдения отблизо на изригващите от повърхността му частици, съобщи американската космическа агенция.

Припомняме, космическият апарат OSIRIS-REx беше изстрелян през 2016 г. Той влезе в орбита около Бену на 31 декември. Една от задачите му е да събере проби от астероида и да ги донесе на Земята.

Космическото тяло, което е малко по-широко от височината на "Емпайър стейт билдинг", може да съдържа непроменена материя от формирането на Слънчевата система.

Бену се оказа по-назъбен, отколкото се предполагаше. Това наложи промяна в плановете за събиране на проби заради трудния терен.

Сондата на НАСА се доближи до астероида Бену

Сондата на НАСА се доближи до астероида Бену

Предстои да вземе проби, които ще пристигнат на Земята през 2023 година

"Откриването на изригванията е една от най-големите изненади в научната ми кариера", споделя казва Данте Лорета, главен изследовател в екипа на OSIRIS-REx от Университета на Аризона, Тусон.

"Бену вече ни изненадва, а това е само началото на нашето вълнуващо пътуване", допълва той.

Изригващите от повърхността на астероида частици, открити на 6 януари, са едно от научните предизвикателства при неговото изучаване. Екипът на научната мисия увеличи честотата на наблюденията и през следващите два месеца откри още такива изригвания. Въпреки че много от частиците бяха изхвърлени от Бену, екипът проследи някои частици, които обикаляха около космическото тяло като сателити, преди да се върнат на повърхността му.

След като бяха анализирани рисковете, учените прецениха, че частиците не застрашават OSIRIS-REx и може да пристъпят към изследване на необичайното явление и вероятните причини за него.