Министърът на отбраната Николай Младенов смята, че решението българските военни в Афганистан да поемат външната охрана на летището в Кабул е по-правилно от гледна точка на сигурността на контингента.

Преди изборите в четвъртък се обмислят варианти за засилване на сигурността на българското посолство, съобщи още министърът, цитиран от БНР.

Със сигурност, когато охраняваме външния периметър на летището, нашите военни трябва да имат повече свободи, за да отговарят на заплахите, обясни Николай Младенов. Те ще имат и повече възможност да се защитят.

Министърът увери, че всичко това ще се случва в момент, когато афганистанските сили поемат все повече отговорност за сигурността.

Решението за външната охрана не е свързано само с искане на НАТО, а и решение, което от гледна точка на сигурността на контингента и от гледна точка на изпълнението на мисията е правилно, каза военният министър Николай Младенов.

НАТО не еднократно призоваваше съюзниците си за пазенето на така наречените национални ограничения. Дори и по-големи държави отказваха с мотив за по-висок риск за военните в Афганистан.