Израелският премиер Бенямин Нетаняхо даде показания пред анкетна комисия за случилото се на борда на корабите от „Флотилията на свободата" на 31 май тази година, предаде АП. Тогава командоси и активисти на неправителствени организации влязоха в сблъсък, при който имаше убити и ранени.

Натаняху заяви пред комисията, че според него е възможно Турция да е търсила конфронтация с Израел. Премиерът посочи, че всички опити чрез дипломатически натиск да се предотврати отплаването на корабите с про-палестински активисти са претърпели провал. „Очевидно, вероятният конфликт между Израел и турските активисти не е в противоречие с националните интереси на Турция", отбеляза Нетаняху.

Той похвали действията на израелските военни, които са демонстрирали „изключителна храброст" при срещата си с агресивните турски активисти. Нетаняху заяви, че военното разузнаване е подало грешна информация на армията, която не е очаквала съпротива на атакуваните кораби.

Припомняме, че корабите от „Флотилия на свободата", организирана от турската организация IHH, се опитаха да пробият морската блокада на ивицата Газа. В резултат те бяха атакувани от израелски командоси и загинаха 9 души. Убитите са турски граждани и в резултат на това избухна сериозен дипломатически конфликт между Анкара и Тел Авив, които взаимно се обвиняват за инцидента.

Израелската анкетна комисия, която има в състава си двама чуждестранни наблюдатели, цели да открие евентуални нередности при извършената от командосите операция. Тя няма правомощията да налага наказания, но вероятно откритото от нея ще има ефект върху политическата кариера на замесените. Междувременно, ООН започна собствено разследване по случая.