Международната общност трябва да продължи да оказва натиск върху Русия с цел да я принуди да изпълни задълженията си за уреждане на украинската криза. Това призова генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от украински медии.

"Международната общност трябва да продължи да притиска Русия, за да изпълни задълженията си. Особено докато ситуацията със сигурността в Източна Украйна остава толкова сериозна, важно е икономическите санкции да бъдат запазени", каза той на пресконференция след среща на Комисията НАТО-Украйна.

Междувременно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че не се очаква голям напредък в прилагането на минските споразумения за украинската криза, защото Русия и Украйна чакат развитието на събитията в САЩ, информира Ройтерс.

Щайнмайер поясни, че очаква удължаване на санкциите срещу Москва, тъй като няма значителен напредък в прилагането на минските споразумения.

Несигурността в Москва и Киев относно какви политики ще предприеме новоизбраният президент Доналд Тръмп означава, че има малка перспектива за постигане на напредък в прилагането на минските споразумения, каза той.

Щайнмайер подчерта пред журналисти в Брюксел, че все още има неяснота около бъдещите отношения между Русия и САЩ.

По отношение на Турция той смята, че Анкара трябва да преосмисли вътрешната си политика, за да може ЕС да гарантира безвизов режим.