НАТО възнамерява да съкрати през 2010 г. международните сили на КFOR в Косово. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от РИА Новости.

Силите на КFOR действат под командването на НАТО в Косово от лятото на 1999 г. в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и Кумановското военно-техническото споразумение.

Броят на силите на КFOR продължава да намалява поради "подобрения в областта на сигурността", изтъкна Расмусен и добави: "Първата крачка по трансформацията на контингента към намаляване премина добре. Имаме намерение да направим следващата стъпка още тази година".

Според официални данни, до края на февруари 2010 г. контингентът на международните сили е спаднал до 9 923 войници. За сравнение при разполагането им на територията на Косово техният брой беше 46 000 души.

Най-много са войниците от Германия, САЩ, Италия и Франция. Контингентът се състои от пет оперативни групи - Северна, Източна, Южна, Западна и център.

Разполагането на контингента на НАТО в Косово бе предшествано от бомбардировки над Сърбия от страните от НАТО. Пактът се намеси в косовския въоръжен конфликт през 1998-1999 г. на страната на местните албанци, борещи се за независимост от Сърбия.

Основната цел на КFOR е създаване на безопасна среда за всички хора в Косово и за улесняване на завръщането на всички разселени лица и бежанци.