Все повече разследващи журналисти и медии по света инвестират в ресурси за отразяване на действията на Китай по света.

Китайската комунистическа партия твърди, че възходът на Китай предлага на света алтернатива на западното лидерство и ценности. През следващото десетилетие журналистиката ще е от изключителна важност за точното разбиране Китай какъв точно глобален лидер ще бъде, пише Axios.

Президентът на Китай Си Дзинпин предприе действия срещу медиите и гражданското общество, което все повече затруднява работата на журналистите в страната. Азиатският гигант е на 177 място от 180 държави по медийна свобода, според "Репортери без граници".

Но нарастващото присъствие на Китай по света и тенденцията да използва заплахи, корупция и натиск да получи това, което иска, означава, че журналистите в страните с по-голяма медийна свобода сега имат храна за свързани с Китай истории.

Редакциите традиционно са разделени на вътрешни репортери, които работят в Китай и кореспонденти, които отразяват китайската държава в страната, където са изпратени.

Китай също се опитва да оказва влияние върху процеса по вземане на решения в другите страни, понякога чрез натиск.

Няколко големи медии, включително The Economist и Reuters, отвориха нови позиции специално за отразяване на Китай по света. Много други медии също отделят ресурси за отразяване на темата.

Медии разкриха успешна кампания на Китай за оказване на влияние в ООН, проблемни работни и финансови връзки между лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл, министърката на транспорта Илейн Чао и Китай, а също така исканията на Пекин към холивудски продуценти и много други истории.

Журналисти също разкриват големи истории от държави по света, в които са замесени и китайците.

В Чехия наскоро журналисти разкриха мрежа с огромни ресурси, която е работила върху изграждане на фалшив имидж на Китай. "Ройтерс" разкри в Полша битка на разузнаванията на Китай и САЩ в стил от Студената война за Huawei. Има също случаи за оказване на влияние на Китай в Германия, Австралия, Пакистан и други.

През 2020 г. и следващите години се очакват още по-задълбочени журналистически разследвания за влиянието на Китай по света.