Флорида обявява извънредно положение, тъй като резервоар с милиони галони радиоактивни отпадъчни води може да се срути всеки момент, съобщава "Бизнес инсайдър". 

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви извънредно положение в събота, след като бе открит теч на старо фосфатно хранилище в района на залива Тампа, което потенциално може да доведе до опасно наводнение.

Жителите, живеещи в близост до старата мина за фосфати Piney Point, разположена северно от Брадентън, близо до Тампа, са помолени да евакуират домовете си. Онези, които живеят в радиус от половин миля от резервоара, са получили предупреждение в текстово съобщение в събота, с което ги уведомяват, че колапсът е "неизбежен", съобщава "Гардиън".

Държавните служители заявиха, че за първи път са открили теча в петък. Той е разположен на едната стена на езерото с площ 77 акра, което съдържа около 600 милиона галона вода, съдържаща фосфор, азот и малки количества радий и уран.

Може да се отделят големи концентрации на газ радон.

"Част от защитната стена на мястото на изтичане се измести странично, което означава, че структурен колапс може да настъпи всеки момент", предупреди директорът на окръг Манати Джейк Саур, според СиБиЕс.

Длъжностни лица казват, че най-притесненителното е наводнението, което може да причини разкъсването, добавяйки, че водата, която ще се изхвърли, е само леко замърсена, се казва в изявление, публикувано от окръг Манати в Twitter.

"Водата отговаря на стандартите за качество на морските води с изключение на рН, общия фосфор, общия азот и общия амонячен азот", се казва в изявлението. "Тя е слабо кисела, но не е на ниво, което се очаква да бъде проблем, нито се очаква да бъде токсична."

Работниците отчаяно се опитват да измислят начини да спрат екологичната катастрофа. Властите работят и през нощта в събота, за да изпомпват колкото се може повече вода, за да минимизират ефекта от потенциалното наводнение. Този процес обаче отнема много време и може да отнеме до 12 дни.

Някои работници се опитаха да запушат дупката с камъни и други материали в петък следобед, но не успяха.

"Поради евентуално пробив на смесена солена вода от южния резервоар в съоръжението Piney Point, обявих извънредно положение за окръг Манати, за да гарантирам, че са разпределени ресурси за необходимо реагиране и възстановяване", коментира ДеСантис. Губернаторът е разпоредил повече помпи и кранове да бъдат транспортирани до района.

Джордж Круз, комисар на окръг Манати, каза, че е пътувал в събота, за да оцени ситуацията, но е трябвало да напусне района бързо, след като е осъзнал, че има опасност за безопасността. "Определихме, че вече не е безопасно да сме някъде близо, така че всички побързахме да си тръгнем възможно най-бързо (от резервоара)", обяснява Круз, според "Гардиън".

Според съобщения в медии, местните жители в района се опитват да предупредят за опасността от години.

Проблемът датира от 1989 г., когато изтичане на сярна киселина, 23 000 галона, от резервоар до езерото налага евакуацията на стотици жители. В страната има поне 70 подобни резервоара, като около 27 са във Флорида.