Афганистан, последван от ДР Конго, Пакистан, Индия и Сомалия са най опасните държави на света за жените, според фондация Томпсън Ройтерс.
Насилието, лошото състояние на здравната система и бедността правят от Афганистан най опасната държава за нежният пол.

ДР Конго е страната в която нивото на изнасилвания е достигнало доста тревожни размери. Критериите според които в тази класация са включени Индия, Пакистан и Сомалия, са високото ниво на домашно насилие, икономическа дискриминация, практикуване на осакатяване на гениталиите.

Според изследванията, жените които се опитват да отричат стереотипите в някоя от цитираните страни, които работят в полицията или телевизията, често се превръщат в жертви на мъже недоволни от тяхната промяна в общественото положение.

Според изследване на ЮНИЦЕФ, рискът от смъртност при майките по време на бременността или раждането в Афганистан е 1:11 - най високият на планетата, докато във Франция е 1:6 600.
Афганистан е и на първо място в класацията по неграмотност сред жените, както и по насилствени бракове.
В Сомалия, страна почти лишена от действаща държавна структура, поради гражданските войни, липсата на здравна система, е гибелна за голяма част от жените.

Според запознати с живота в тази страна, най опасното което може да се случи там на една жена, е да забременее. Възможността да оцелее е 50:50. Липсват пред родилни грижи, болници, здравно обслужване. Смъртността на майките там е 1:14.

ДР Конго, страна която е театър на военни действия от дълги години отнели живота на близо 5,4 милиона души, е на второ място в този черен списък. Близо 400 000 жени са изнасилвани там всяка година. Клементина Кантони, работеща по хуманитарна програма към Европейската комисия, отбелязва, че в ДР Конго множество жени са рекрутирани за войници, като същевременно са превърнати и в сексуални роби.

Според Националната комисия за правата на човека, в Пакистан около 1000 жени, всяка година са жертви на т.н. „престъпления срещу честта".


Индия е известна с големия брой „селективни аборти". Тъй като момичетата са смятани като икономическа тежест в семейството, то много фамилии предпочитат бременната жена да извърши аборт, ако плода е от женски пол.