Най-малко 15 са жертвите и 25 ранените след поредно нападение в сомалийската столица Могадишу в събота, предаде BBC. 

Броят им бе потвърден от полицията. 

Извършен бе пореден самоубийствен терористичен акт с взривяване на кола-бомба, след което джихадистки бойци са проникнали в сграда на хотел и са взели заложници. 

Съобщава се поне двама от загиналите са от нападателите при сраженията между полицията и нападателите. 

Повечето обаче са цивилни, клиенти на намиращите се в близост магазини и бензиностанция, които случайно са се оказали в района на атентата. 

По-рано беше съобщено, че голяма експлозия е прогърмяла във фоайето на хотел Nasa-Hablod. Взривът е бил последван от стрелба с картечници и нападение на въоръжени хора.

Според съобщението на говорителят на полицията Али Ахмед бойците най-вероятно са от радикалната ислямистка групировка „Аш Шабаб”, която често стои зад подобни кървави атаки. Групировката обаче все още не е поела отговорност за нападението.

Радикалната групировка „Аш Шабаб” се намира в тесни връзки с „Ал Кайда” и води въоръжена борба против централното правителство на страната. Често групировката възпрепятства дейността на ООН и неправителствени благотворителни организации. През минали години тя често активираше нападенията именно в свещения за мюсюлманите месец рамазан с атаки по места, където се събират вярващи.