Най-малко 150 души са убити при стрелби с огнестрелно оръжие в повече от 400 престрелки в цялата страна през уикенда за 4 юли в САЩ, тъй като големите градове в цялата страна се сблъскват с увеличение на престъпленията, според данните, събрани от "Архива за насилие с оръжия", съобщава СиЕнЕн.

Данните, които включват броя на инцидентите със стрелба и жертвите на насилие с оръжие на национално ниво за 72-часов период от петък до неделя, все още се развиват и ще бъдат актуализирани.

В Ню Йорк, където насилието с оръжие се е повишило до нива, които не са наблюдавани от години, има 26 жертви от 21 престрелки от петък до неделя, коментира полицията в Ню Йорк.

На самия 4 юли градът преживя 12 инцидента със стрелба с 13 жертви, което е увеличение спрямо миналата година, когато имаше осем стрелби и осем жертви, според NYPD.

Досега тази година инцидентите с насилие и оръжие в Ню Йорк са скочили почти 40% за същия период на 2020 г., със 767 стрелби и 885 жертви.

Байдън обяви насилието с оръжия в САЩ за "международен срам", взима мерки

Байдън обяви насилието с оръжия в САЩ за "международен срам", взима мерки

"Насилието с оръжие в тази страна е епидемия"

В Чикаго, след като полицейският началник Дейвид Браун изрази загриженост преди "най-предизвикателния уикенд на годината" за полицията, 83 души са застреляни, включително 14 убити, при престрелки от петък до сутринта в понеделник, според преглед на CNN на предварителните данни на полицейското управление в Чикаго. Ранените включват 5-годишно момиче, ранено в неделя следобед и 6-годишно момиче, простреляно рано в понеделник.

През празничния уикенд имаше няколко масови престрелки. CNN определя масовата стрелба като инцидент с четири или повече души, убити или ранени от стрелба, с изключение на стрелеца.

8 души са ранени рано сутринта в неделя при стрелба в близост до автомивка във Форт Уърт, Тексас, след спор между група мъже, според съобщение на полицията във Форт Уърт. Един от мъжете, напуснали по време на спора, се върнал с пистолет и започнал да стреля "към групи хора", а множество хора отвърнали на стрелба, се казва в съобщението. Смята се, че повечето от жертвите, които са в стабилно състояние, са невинни странични наблюдатели, съобщиха от полицията.

В Норфолк, Вирджиния, по четири деца е стреляно в петък следобед, включително 6-годишно момиче, за което първоначално се съобщава, че е с животозастрашаващи наранявания, но сега е в стабилно състояние, според полицията в Норфолк. Сред жертвите са още 14-годишно момче, 16-годишно момиче и 16-годишно момче, като се очаква да се възстановят напълно. Норфолкската полиция съобщи, че детективите са арестували и обвинили 15-годишно момче във връзка със стрелбата.

12 души са простреляни на парти, на което са присъствали няколкостотин души в Толедо, Охайо в неделя вечерта, според полицията в Толедо. 17-годишен е загинал, след като е откаран с хеликоптер за лечение в болница на Университета в Мичиган, според ръководителя на полицията в Толедо Джордж Крал.

Две жертви, 51-годишна и 19-годишна, са в критично състояние, каза Крал, а останалите девет ранени са в стабилно състояние, като възрастта им варира от 11 до 19 години.

10-годишно разследва на АП: Пентагонът крие и омаловажава кражби на оръжия

10-годишно разследва на АП: Пентагонът крие и омаловажава кражби на оръжия

Военни оръжия не просто изчезват, използват се за грабежи от престъпници, продават се щурмови пушки на улични банди

Полицията в Синсинати, Охайо, съобщи, че двама мъже на възраст 16 и 19 години са убити, а трима други са ранени на празнично тържество в парк късно в неделя вечер. Двамата мъже са били "ангажирани в словесна кавга, в резултат на която двамата са се стреляли един срещу друг", а останалите са жертви на кръстосания огън, заяви шефът на полицията в Синсинати Елиът Исак на брифинг.

При стрелбата са ранени две момичета на 16 и 17 години и 15-годишно момче, каза Исак. 17-годишното момиче е в критично състояние с огнестрелна рана в гърба, докато другите две жертви са получили огнестрелни рани, които не са животозастрашаващи, каза Исак.

В Далас полицията реагира на две отделни стрелби на 4 юли, в една от които участват петима мъже, които са застреляни. Три от жертвите са обявени за мъртви, след като са транспортирани в близката болница, съобщи полицията. 61-годишен мъж е убит при друг инцидент, след като е протрелян "няколко пъти на улицата" и е починал в местна болница, според полицията в Далас.

Президентът на САЩ Джо Байдън представи на 23 юни стратегията за борба с престъпността в САЩ. Администрацията възнамерява да постигне тази цел, като привлече незаконните търговци на оръжие и осигури федерална подкрепа на местните правоприлагащи органи.

Белият дом заяви в изявление, че броят на убийствата в големите градове се е увеличил с 30% през 2020 г. спрямо предходната година. Броят на нападенията с огнестрелно оръжие се е увеличил с 8%, а през първото тримесечие на тази година броят на убийствата се е увеличил с 24% в сравнение с първото тримесечие на миналата година и с 49% спрямо първото тримесечие на 2019.

Байдън настоя за контрол над оръжията и полицията в стратегията си срещу престъпността

Байдън настоя за контрол над оръжията и полицията в стратегията си срещу престъпността

След случаите на насилие в цялата страна