Тайфунът "Гони" се движи във Филипините, носейки със себе си "катастрофални" ветрове от 225 км / ч (140 мили в час) и проливни валежи, предаде AFP.

Съобщава се, че поне четирима души са починали. Щети има по много домове, а пътищата са заляти от наводнения.

Синоптиците продължават да предупреждават за "катастрофални силни ветрове и интензивни до проливни валежи", както и за наводнения, свлачища и "потоци, натоварени с утайки".

Гони, известен като Роли във Филипините, е най-мощната буря, която удари страната, откакто тайфунът Хайян уби над 6000 души през 2013 г.

Властите са притеснени за малкото градче Вирак на остров Катандъанес, където живеят около 70 000 души, където контактът е изгубен, след като "Гони" е излязъл на сушата.

Тайфунът е довел до прекъсвания на тока, откъснати покриви от евакуационни центрове, щети на инфраструктурата, наводнения и блокирани пътища.

Съобщава се, че четирима души, включително петгодишно дете в провинция Албай, са починали, двама са се удавили, друг е бил пометен от вулканична кал, а друг от падащо дърво.

Филипините са свикнали с мощни бури, удрят ги средно 20 бури и тайфуни годишно и губят 22 души, когато миналата седмица Тайфун Молаве премина през същия регион.

Но тази година подготовката се усложнило от вируса Covid-19, който вече причини 380 739 инфекции и доведе до 7 221 смъртни случая във Филипините.

Около 347 000 души са били евакуирани, каза шефът на гражданската защита Рикардо Джалад.

Пациентите с коронавирус, лекувани в изолиращи палатки, са били евакуирани, съобщиха служители.

Пристанищата и летищата бяха затворени, а училищата, спортните зали и управляваните от правителството центрове за евакуация бяха използвани за защитени аварийни убежища.

"Евакуацията на хора е по-трудна понастоящем заради Covid-19", заявява говорителят на регионалната гражданска защита.

Помощни стоки, тежки машини и лични предпазни средства са били преместени в зони на нужда, но местен кмет в провинция Кезон заяви, че пандемията е изчерпала средствата си за извънредни ситуации при бедствия.