Най-старата атомна електроцентрала във Франция спря работа в понеделник след четири десетилетия производство, което помогна за изграждането на местната икономика, информира АФП.

Вторият и последен реактор на централата "Фесенхайм" в Източна Франция бе изключен от мрежата в 23,00 часа местно време, обявиха от държавната компания EDF. Централата беше открита през 1977 г. Животът й беше 40 г., което означава, че тя работи допълнителни три години.

Франция закрива най-старата си АЕЦ – „Фесенхайм“

Франция закрива най-старата си АЕЦ – „Фесенхайм“

Още в събота спира един от реакторите...

Процедурата по окончателно изключване на атомната централа, четири месеца след изключването на първия реактор, започна няколко часа по-рано от предвиденото. През следващите месеци и години ще се работи по демонтирането на централата.

Затварянето й се приветства от активисти срещу атомните централи във Франция, Германия и Швейцария, които от години предупреждават за риск от изтичане на радиация, особено след катастрофата в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г.

Бившият президент Франсоа Оланд обеща да затвори "Фесенхайм" на река Рейн, но чак през 2018 г. наследникът му Еманюел Макрон даде зелена светлина.

След изключването на централата от електропреносната мрежа, ще отнеме месеци преди реакторите да се охладят достатъчно, за да се премахне изразходеното гориво. Този процес трябва да завърши до 2023 г., но централата не се очаква да бъде напълно демонтирана преди най-малко 2040 г.

Затварянето й заплашва препитанието на 2500 души. Само 294 души са необходими за премахването на горивото до 2023 г. и 60 за демонтирането на централата.

В края на 2017 г. повече от 1000 души работиха в централата.

През януари френското правителство обяви, че ще спре още 12 реактора.