Украинската прокуратура назначи поредица от експертизи, които да определят дали Надежда Савченко и съучастникът й Владимир Рубан са можели да предизвикат разрушаване на сградата на парламента и какви биха били човешките жертви, ако планираният от тях терористичен акт беше осъществен.

Експертизите са поискани от прокурора Александър Банник по наказателното дело, което се води срещу Савченко и Рубан за подготвяне на терористичен акт и държавен преврат, предаде агенция "Униан".

Преди двамата да бъдат задържани, Владимир Рубан ръководеше центъра за освобождаван не пленници "Офицерски корпус".

По данни на следствието, те са подготвяли атаки срещу сгради в правителствения квартал с цел да бъде избито държавното ръководство, след което да бъде превзет парламентът.

На 8 март тази година Рубан беше задържан на разделителната линия с контролираната от сепаратистите територия в Донбас с оръжеен арсенал, който е трябвало да бъде използван за изпълнение на плана.

Наред с това е документирано, че през ноември 2017 г. Савченко и Рубан са превозвали на оръжие от територията на сепаратистите към вътрешността на страната.

На 22 март украинската Върховна рада даде съгласие депутатката Надежда Савченко да бъде подведена под съдебна отговорност въз основа на събраните данни. На 23 март съдът постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" за 59 денонощия - до 20 май. Впоследствие арестът беше продължен до 13 юли.

Отнеха депутатския имунитет на Савченко, арестуваха я

Отнеха депутатския имунитет на Савченко, арестуваха я

Няма да се откаже от званието "Герой на Украйна"

Припомняме, през месец май 2016 г. тя беше посрещната в Украйна като героиня след освобождаването й от руски затвор, където прекара близо две години. През лятото на 2014 г. Савченко беше отвлечена в Източна Украйна и отведена в Русия, където й бяха повдигнати обвинения за смъртта на двамата руски журналисти. Много от обстоятелствата около престоя й в Русия и последвалото освобождаване останаха неясни. Впоследствие се появиха подозрения, че цената на освобождаването й е да бъде "троянски кон" на Владимир Путин в родината си.

„Троянският кон” на Путин - Надежда Савченко

„Троянският кон” на Путин - Надежда Савченко

Украинският политик разгневи обществеността

На съучастника й Рубан беше определена мярка "задържане под стража" до 2 юли, която беше удължена до 28 август.

Уточнява се, че в заловения от властите оръжеен арсенал на Рубан и Савченко има оръжия, боеприпаси и взривни устройства.

Предстои да се извършат балистична, взривно-техническа и комплексна военна експертиза, за да се установи каква би била разрушителната сила от прилагането на тези оръжия, както и колко хора биха били ангажирани за изпълнението на плана.