Сирия отрича, че някога е използвала химически оръжия по време на продължаващата повече от 4 години гражданска война, съобщава „Франс прес”.

Дамаск подчерта, че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) е сътрудничила напълно за унищожаването на запасите.

Бихме искали да заявим категорично, че никога не сме използвали хлор или някакви други токсични химикали при инциденти или други операции в Сирия от началото на кризата и до днес, заяви заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейзал Макдад по време на ежегодна среща на ОЗХО.

Редица държави, включително ЕС, САЩ и Канада се съмняват дали сирийският режим наистина е положил усилия за унищожаване на всички химически оръжия.

Има много неизвестни относно прекратяването на сирийската програма за създаване на химически оръжия, именно пропуски и противоречия в декларациите на Сирия, каза представителят на ЕС Яцек Билица по време на срещата, на която участват делегати на 192-те страни членки на ОЗХО.

Тези неизвестни водят до съмнения по отношение спазваните от Сирия задължения към Конвенцията, изтъкна той в началото на срещата, която ще продължи пет дни в Хага.

Миналата седмица от ОЗХО обявиха, че са загрижени за продължаващото използване на химически оръжия в Сирия.

През 2013 година Русия и САЩ постигнаха споразумение Сирия да предаде всички химически оръжия на ОЗХО след атака със зарин до Дамаск, при която загинаха стотици. Дамаск се присъедини към Конвенцията за химическите оръжия и обеща да предаде всички химикали на организацията.