Небостъргачите убиват до 1 милиард птици на година в САЩ, са установили учени.

Експерти са изчислили, че най-малко 100 милиона и до 1 милиард птици умират на година в САЩ при сблъсък във високи сгради, особено небостъргачи, които предимно са със стъкло и светлини. В новото изследване природозащитниците отбелязват, че сега знаят по-добре в кои градове загиват най-много птици, пише "Гардиън".

Чикаго, където има много небостъргачи, предимно със стъклена фасада и е най-натовареното място в САЩ по време на миграцията, е най-опасният град за птиците. Повече от 5 милиона птици от най-малко 250 различни вида прелитат над центъра на града всяка есен и пролет.

Известните небостъргачи в Манхатън, Ню Йорк, са другият смъртоносен капан за птиците, особено за тези, които мигрират.

Повечето птици в САЩ мигрират през нощта, когато е прохладно и спокойно. На учените отдавна им е известно, че светлината привлича птиците и заради това те летят над осветени градове през нощта, но незнаещи за опасната територия.

Всеки град със сгради със стъклени конструкции и светлини през нощта е причина за висока смъртност при птиците, но някои градове са по-опасни от други.

Лабораторията по Орнитология на Университета в Корнел публикува класация с най-опасните градове за мигриращите птици.

Хюстън и Далас, които се намират на най-използваните миграционни пътища, се нареждат след Чикаго като най-смъртоносните градове за птиците. Ню Йорк, Лос Анджелис, Сейнт Луис и Атланта също са заплаха за мигриращите птици.

Авторите на изследването отбелязват, че не се опитват да критикуват хората и градовете, а просто да предоставят информация, която може да помогне.

Неправителствената природозащитна организация New York City Audubon провежда "изследвания за наблюдение на сблъсъците" през септември и април всяка година, като изпраща десетки доброволци по улиците на града да отчитат броя на загиналите птици. Организацията е изчислила, че 90 000-200 000 птици загиват при сблъсък в сгради в Ню Йорк всяка година.

На национално ниво центърът за мигриращите птици Smithsonian е изчислил, че между 100 милиона и 1 милиард птици загиват на година. За тази статистика са използвани данните на различни организации в страната.

Друго проучване на Мичиганския университет е установило, че най-често се блъскат в сгради врабчета и пойни птици.