Протестиращи замеряха с яйца, домати и торбички, пълни с боя, сградата на парламента в Исландия. Така събралите се исландци изразиха своето недоволство от лошата икономическа ситуация в страната, съобщава lenta.ru.

По данни на местната полиция в акцията са взели участие около 8 хиляди души, което е почти 7% от населението на столицата и 2.5% от цялото население на Исландия.

Полицаите трудно успяваха да се справят с насъбралото се мнозинство, което ги замеряше с различни предмети. Недоволните граждани замеряха с камъни и колите на депутатите, паркирани в близост до парламента.

Според данни на местни медии са задържани няколко лица. От полицията обаче опровергаха тази информация. След сблъсъците е установено, че има счупени около 30 прозореца на барикадираната сграда.

Исландската икономика пострада изключително сериозно след кризата, започнала през 2008 година, като се стигна до повишаване на инфлацията, обезценяване на местната валута. За стабилизирането на страната МВФ отпусна заем в размер на 4.6 милиарда долара.