Миньорите от Кемеровска област заплашиха властите с нови протестни акции, ако не бъдат освободени техните съграждани.

Това съобщава радио „Ехото на Москва", като цитира изявление на т.нар Съюз на жителите на Кузбас.

Миньорите се обръщат с молба лично до президента Дмитрий Медведев да освободи арестуваните в Междуреченск в предишните дни и да прекрати преследването на гражданското движение.

В изявлението се настоява за увеличение на заплатите в минната индустрия в региона и провеждане на среща с представители на местната администрация.
Ако исканията не се изпълнят, миньорите посочват, че на 21 май започват протестни акции. В документа не се посочва каква ще бъде точно формата на протест.

Припомняме, вечерта на 14 май при спонтанно възникнала протестна демонстрация роднини и съграждани на загинали миньори блокираха влаковата линия в Междуреченск. Те настояваха за подобряване на условията на работа в мините и подобряване на безопасността. При разгонването на демонстрацията полицията арестува около 30 души.

Акцията се проведе дни след като при инцидент в мина "Распадская" загинаха 66 миньори и спасители. В неизвестност продължават да са 24 - 25 миньори, но издирвателните работи са спрени за няколко дни, заради опасност от взрив.

Според изявление на вътрешното управление на Кемеровска област прокуратурата подготвя обвинение срещу тях за възпрепятстване на влаковото движение и поставяне на риск на живота на пътниците.