Сигурността в Ирак се е подобрила и САЩ трябва незабавно да насочи вниманието си към Афганистан.

Това заяви на пресконференция в Йордания кандидатът за президент на САЩ, номиниран от Демократическата партия, Барак Обама, цитиран от АП.

„Има напредък в опазване на сигурността в Ирак, но сега е необходимо политическо решение на въпроса в Ирак", заяви още Обама на първата си пресконференция по време на международната обиколка.

Сега Афганистан е „централен фронт в борбата с тероризма", добави сенатор Барак Обама.

„Положението в Афганистан е опасно и решението е неотложно", заяви Обама на пресконференцията в Йордания.

„Сега трябва да се действаме така, че да прекъснем влошаващото се положение там," категоричен е Обама.

Той потвърди, че сред целите му, ако бъде избран за президент на САЩ, ще бъде изтеглянето на войските от Ирак в рамките на 16 месеца.

Той заяви още, че ще се консултира с главнокомандващите, за да се определи колко души ще трябва да останат, за да защитават дипломатическите и хуманитарни операции, да обучават иракчани и да провеждат операции срещу терористите от Ал Кайда в Ирак.

„Моята цел е САЩ да изтегли всички войски, ангажирани с военни операции в Ирак," категоричен е Обама.

В хода на кратковременната си визита в арабското кралство Обама проведе разговори с краля на Йордания Абдулла Втори. Страните са обсъдили перспективите пред арабо-американските отношения, мирния процес в Близкия изток и общата ситуация в региона.

По-рано днес стана ясно, че Обама ще се срещне с бившия премиер на Великобритания и сегашен специален пратеник за Близкия изток Тони Блеър, заради неговата компетентност по въпроса за мирния процес в Близкия изток и общата ситуация в региона.

В рамките на световната си обиколка сенаторът-демократ вече посети Кувейт, Афганистан и Ирак.

Предвижда се той да направи посещение още в Израел, Йордания, Германия, Франция и Великобритания.