Скок на новите молби за обезщетение за безработица в САЩ през миналата седмица, информира АФП.

Предходната седмица за първи път от началото на епидемията в САЩ молбите паднаха под 700 000.

Сега обаче данните на Министерството на труда показват, че са се увеличили с 61 000 до 719 000 в седмицата до 27 март от 658 000 седмица по-рано.

Анкетирани от "Ройтерс" икономисти прогнозираха 680 000 американци да подадат документи за получаване на обезщетение за безработица. Най-голямо е увеличението във Вирджиния, а след това в Калифорния, Джорджия, Кентъки, Ню Джърси и Ню Йорк.

Данните са в противоречие с наскоро публикуваните положителни данни на пазара на труда, след като много фирми отново подновиха работа и имунизационната кампания набра скорост.

Повече от 237 000 души са потърсили държавни помощи като част от специална програма за работници на свободна практика.

Вчера Джо Байдън разкри инфраструктурен план от 2 трилиона долара, който според него ще открие милиони работни места и ще помогне на американската икономика да се възстанови от пораженията, нанесени от пандемията.

Финансовият министър Джанет Йелън заяви, че планът ще "започне да оправя структурните проблеми, които засегнаха икономиката ни през последните четири десетилетия" и ще направи американската икономика "далеч по-конкурентна на световната сцена".

Статистиката на Министерството на труда показва, че 18,2 милиона американци продължават да получават някаква форма на държавна помощ за безработица в седмицата до 13 март.