Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че ще продължи напред с изпълнението на изключително спорен план за строителство на жилища в Източен Йерусалим, съобщават медии.

Съдебният процес срещу Нетаняху за корупция започва на 17 март

Съдебният процес срещу Нетаняху за корупция започва на 17 март

Две седмици след предсрочните парламентарни избори на 2 март

Нетаняху очевидно се опитва да привлече националистически настроените избиратели по-малко от седмица преди предсрочните парламентарни избори.

Израелският лидер обяви, че ще поднови изпълнението на проекта за строителство на 3500 жилища за еврейски заселници в един от най-чувствителните райони в окупирания Западен бряг.

Планът за 12 квадратна километра строежи, наречен E1, е изготвен през 1995 г., но многократно беше замразяван от израелски правителства след остра международна критика. Ще разшири селището Маале Адумим, което ще доведе до свързването му с Йерусалим.

Нетаняху за атаката над Дамаск: Не знам... може да са били белгийските ВВС

Нетаняху за атаката над Дамаск: Не знам... може да са били белгийските ВВС

"Мога само да кажа, че нашата обща политика е да противодействаме на Иран в Сирия"

Според палестинците и техните партньори планът буквално ще отреже Западния бряг на два анклава и напълно ще обгради палестинските квартали в свещения град. Това отдавна се разглежда като основна пречка за бъдеща палестинска държава.

"Дадох инструкции незабавно да се публикува...планът за изграждане на 3500 жилища в E1", обяви Нетаняху и добави, че това се отлага 6-7 години.

Нетаняху: Трудно ще удържим коронавируса

Нетаняху: Трудно ще удържим коронавируса

Вирусът може само да се забави

В понеделник израелците ще гласуват на парламентарни избори.

Нетаняху се нуждае от голяма победа, за да гарантира политическото си бъдеще. През последните 12 месеца на два пъти Израел проведе избори, но нито Нетаняху, нито основният му съперник Бени Ганц успяха да формират правителство.

И друг път преди избори Бенямин Нетаняху е обещавал да разшири заселническата политика. През април той обяви, че ще анексира всички селища, а през септември обеща да наложи суверенитет над 1/3 от Западния бряг.