Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обвини президента на еврейската държава и бивш министър в заговор за свалянето му, съобщава АФП.

Зная, че бивш министър от "Ликуд" е провеждал разговори с коалицията и е подготвял заговор срещу мен да се извоюва голяма победа на следващите избори и аз да не съм премиер, оплака се той на среща на дясната партия "Ликуд" на 69-годишния си рожден ден.

Нетаняху добави, че в схемата е замесен и президентът Реувен Ривлин, който ще използва пълномощията си да посочи алтернативен кандидат от "Ликуд" за лидер на правителството след изборите.

Въпреки че премиерът не посочи името на въпросния министър, Гидеон Саар, бивш министър и водещ съперник на Нетаняху в "Ликуд", отхвърли обвиненията, докато Ривлин ги определи като "параноя" от страна на премиера.

Парламентарните избори ще се проведат през ноември 2019 г., но има вероятност да се организират предсрочни избори в случай, че възникне криза във водената от "Ликуд" коалиция.

"Ако Нетаняху реши да не свиква избори, не е защото президентът Ривлин или бившият министър от "Ликуд" Саар ще му създадат проблем, а по-скоро, за да избегне повдигане на обвинения срещу него в период на избори, което може да доведе до загуба", коментира вестник "Аарец".

Нетаняху, който твърди, че е невинен по няколко корупционни случая, не е задължен да се оттегли от премиерския пост, ако срещу него официално бъдат повдигнати обвинения.

Междувременно израелският премиер заяви на събитие в Тел Авив, цитиран от "Таймс оф Израел", че арабските държави са "жадни" за Израел и искат нормализиране на връзките.

Не говоря теоретично. Редица съседни държави в момента протягат ръка към Израел и нормализират отношенията си с Израел. Това е стъпка към мир, изтъкна той.