Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху беше разпитван три часа от полицията заради подозрения, че е получавал незаконни подаръци от богати благодетели, съобщават световни агенции.

Нетаняху беше разпитан в дома му в Йерусалим в понеделник вечерта във връзка с дългогодишни обвинения в публичното пространство, че е получил подаръци.

Израелската полиция разпитва Нетаняху

Израелската полиция разпитва Нетаняху

Иначе Нетаняху призна, че е получил пари от френския магнат

Говорител на полицията заяви, че проведеният от екип от следователи разпит на 67-годишния израелски лидер може да бъде използван в съда, ако му бъдат повдигнати обвинения.

По-рано самият Нетаняху заяви, че полицията не е успяла да установи незаконни действия.

Разследването се е насочило към установяване дали израелски и чуждестранни бизнесмени са предложили подаръци за десетки хиляди долара, както и други неща.

Нетаняху отрече, че е замесен в корупция

Нетаняху отрече, че е замесен в корупция

Той определи като "безоснователна" информация

Главният прокурор Авихай Манделблит е одобрил провеждане на процесуално-следствени действия.

Нетаняху призна, че е получил пари от френския магнат Арно Мимран, който беше осъден на 8 години затвор за измама в размер на 283 милиона евро.

От офиса на премиера обявиха, че той е получил 40 хиляди долара от Мимран през 2001 година, когато Бенямин Нетаняху не е заемал държавен пост. Предоставените пари са част от фонд за обществени дейности.

Нетаняху също е разследван за конфликт на интереси във връзка със закупуването на подводници от германска фирма. Медии отбелязват, че адвокатът на семейството на премиера Давид Шимрон е посредничил при сделка с германската ThyssenKrupp.