Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова основния си съперник Бени Ганц да формират правителство на единството в страната след вота, при който няма ясен победител, информира "Ройтерс".

Партията на Либерман решава бъдещото правителство на Израел

Партията на Либерман решава бъдещото правителство на Израел

Двете партии получават по 32 места (61 места за мнозинство в Кнесета)

Говорител на Ганц, лидер на лявоцентристката партия "Синьо и бяло", не е коментирал изненадващото предложение на Нетаняху, лидер на дясната партия "Ликуд".

Променената стратегия отразява отслабналата позиция на Нетаняху, след като не успя да получи мнозинство на вота във вторник.

Либерман: На Израел не е нужен кабинет, който оцелява от вот до вот

Либерман: На Израел не е нужен кабинет, който оцелява от вот до вот

Все още не е ясно дали "ерата Нетаняху" е свършила

"По време на предизборната кампания призовах за сформиране на дясно правителство, но за мое съжаление изборните резултати показват, че това не е възможно", каза Нетаняху.

"Бени, ние трябва да съставим правителство на единството най-рано днес. Страната очаква от нас, от нас двамата, да покажем отговорност и че търсим сътрудничество", отбеляза премиерът.

В сряда Ганц заяви, че се надява на "добро, желано правителство на единството". Но в същото време той изключва коалиция с партията на Нетаняху, тъй като премиерът е обвиняван в корупция.

Нетаняху: Израел се нуждае от силно ционистко правителство

Нетаняху: Израел се нуждае от силно ционистко правителство

Въпреки поражението, "Ликуд" остават зад лидера си

При 97% от преброените бюлетини "Синьо и бяло" печели 33 от 120-те места в Кнесета. "Ликуд" получава 31 места. Воденият от Нетаняху блок, в който влизат крайнодесни и ултраортодоксални партии, в момента събира 55 места. Лявоцентристкият блок държи 57 места.

Партията на Авигдор Либерман се очаква да получи осем места. "Нашият дом Израел" на Либерман е ключът за съставяне на правителство. В сряда сутринта той повтори подкрепата си за "широко правителство на либералното единство", в което да участват "Ликуд", "Синьо и бяло" и "Нашият дом Израел".