Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху проведе тайна визита в Оман, където се срещна със султан Кабус бин Саид, съобщават израелските вестници "Таймс оф Израел" и "Аарец".

Оман няма дипломатически отношения с Израел, въпреки че има леко затопляне между двете държави след Договорите от Осло от 90-те г. на миналия век.

Това е първата визита на израелски лидер в арабската страна за последните две десетилетия. Според изданията посещението е признак за затопляне на отношенията между еврейската държава и сунитския арабски свят.

Днес следобед пресцентърът на израелския кабинет изненадващо съобщи, че Нетаняху и съпругата му Сара са се върнали от "официално посещение" в Маскат, където са се срещнали със султана.

"Посещението е значителна крачка към изпълнението на очертаната от премиера Нетаняху политика за подсилване на връзките с държавите от региона, докато Израел постига превъзходство в сигурността, технологиите и икономиката", се казва в съобщение на правителството.

Нетаняху е бил поканен от султана, който управлява арабската държава от 1970 г. "след продължителни преговори", допълват от пресцентъра.

Последната визита на израелски лидер в Оман е през 1996 г.

В съвместно съобщение на Йерусалим и Маскат се отбелязва, че двамата лидери са обсъдили "начини за придвижване на мирния процес в Близкия изток" и различни допълнителни "въпроси от взаимен интерес за мир и стабилност в Близкия изток".