Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху беше принуден да удължи с два часа и половина полета си до Австралия с цел избягване на индонезийското въздушно пространство, пише "Гардиън".

Нетаняху пристигна в Сидни около 6,30 часа местно време днес за четири дневна визита - за първи път израелски премиер е на посещение в Австралия.

Средната продължителност на директен полет от Сингапур до Сидни е около 8 часа и половина, според сайта FlightAware. Обаче полетът на Нетаняху е продължил повече от 11 часа, след като самолетът е заобиколил въздушното пространство на Индонезия.

Член на делегацията на израелския политик потвърди информацията пред британското издание.

Полетът е извършен от националния авиопревозвач на Израел Ел Ал. Компанията не допуска полети през въздушното пространство на много мюсюлмански държави, включително на Пакистан.

Индонезия е дом на най-голямата мюсюлманска общност в света и твърдо подкрепя палестинската кауза. Страната няма официални дипломатически отношения с Израел.

През март миналата година Нетаняху призова за установяване на дипломатически отношения с Индонезия заради "многото възможности за двустранно сътрудничество".

Междувременно австралийският премиер Малкълм Търнбул енергично защити Израел, критикувайки ООН, съобщава Ройтерс.

Търнбул обеща страната му никога да не подкрепя "едностранни резолюции", призоваващи за прекратяване на израелската селищна политика в окупираните територии.

В статия за австралийски вестник той повтори подкрепата на Австралия за решението за две държави за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

В края на миналата година ООН одобри резолюция срещу Израел. Тогава администрацията на президента на САЩ Барак Обама реши да не налага вето, което се разглежда като отстъпление от дългогодишна политика. С резолюцията държавите осъдиха селищната политика на Израел.