Температурите в далечната западна провинция на Китай Синцзян счупиха 64-годишен рекорд, съобщава "Ройтерс".

Термометрите измериха смразяващите - 52,3 ºC на фона на студено време и затруднен трафик след празника на Лунната Нова година.

Някои провинции на Китай бяха застигнати от ледено време, докато хората се завръщат от едноседмични празненства по случаю най-големия празник в годината. Точно преди началото му виелици и леден дъжд блокираха пътуващите с влакове и автомобили.

Държавните медии съобщиха, че измерената в неделя температура в град Туерхонг в окръг Фуюн е била най-ниската, откакто се води статистика в Синцзян, спадайки под - 51,5 ºC, регистрирани на 21 януари 1960 г.

Невиждани над 52°C измериха термометрите в Китай

Невиждани над 52°C измериха термометрите в Китай

Нов рекорд в страната, където само преди шест месеца температурите паднаха до -50°C

Цифрата е малко над най-ниската измерена температура в национален мащаб от - 53 ºC в Мохъ - град в североизточната провинция Хейлунцзян на 22 януари миналата година.

В резултат на няколко дни на застудяване и снеговалежи 853 км пътища са били засегнати в района на Алтай. 47 превозни средства и 86 спасители са разчиствали снега през нощта.

По данни на Министерството на транспорта провинциите Вътрешна Монголия и Синцзян, както и провинциите Ляонин, Цзилин и Хейлунцзян са затворили 43 пътни участъка и 623 тол станции.

Националната метеорологична служба повиши предупреждението за студено време до второто най-високо ниво, като се очакват драстично застудяване в цялата страна до четвъртък.

Пекин отчете най-студения декември от 72 години насам

Пекин отчете най-студения декември от 72 години насам

Студени вълни обхванаха Китай през последните седмици

Очаква се най-тежко засегнати да бъдат части от Вътрешна Монголия, Североизточен Китай, централната провинция Хубей и Хунан на юг.

Екстремното време в Китай през последната година варира от пясъчни бури до проливни дъждове и рекордни горещини през лятото. Бяха регистрирани и няколко тайфуна.

През уикенда силни пясъчни бури покриха няколко града в автономния район Нинся Хуей, включително столицата му Инчуан.