Нито един континент няма да бъде пощаден от резките изменения на климатичните условия, алармират учените. Това бе съобщено на днешното представяне в Брюксел на доклада на ООН за последиците от глобалното затопляне

След остри спорове между делегатите на различните представители бе постигнато споразумение.

„Току-що приключихме един изключително уморителна, но ползотворна среща", каза председателят на Международната експертна група за изследване на промените в климата, предаде АФП.

По-рано днес публикацията на доклада бе отложена, след протести на от страна на САЩ, Китай и Саудитска Арабия.

Документът чертае една мащабна песимистична картина на природните бедствия, които очакват света в най-скоро време, ако не бъдат предприети сериозни мерки от всички страни.

До 30% от животинските и растителни видове може да изчезнат, ако средните температури в света се вдигнат с 1,5-2,5 по Целзий се съобщава в доклада.

Промените в климата ще рефлектират върху количеството валежи в световен мащаб, което ще доведе до суша, наводнения, засилено топене на ледниците и ускоряване ерозията на скалите.

Хората, живеещи в бедност, ще бъдат засегнати в най-голяма степен.

Най-бедните от най-бедните - и това включва дори бедните хора в развитите общества - ще бъдат най-лошо засегнати, предричат учените.

Мрачната картина на последиците от затоплянето са, че 75 до 250 милиона души в Африка вероятно ще изпитат недостиг на вода до 2020 година, а за същия период отглежданите с дъждовна вода насаждения в някои африкански страни може да намалеят с 50%.

В Източна и Югоизточна Азия културните насаждения може да се увеличат с до 20%, но според учените има опасност тези в Централна и Южна Азия да намалеят с до 30%.

Що се отнася до ледниците и снежната покривка, учените са категорични - очаква се те да намалеят.

Има множество доказателства, че в момента наблюдаваме климатични промени, повлияни от човешката дейност и последствията от това се виждат сега, предупреждават авторите на доклада.

В него се заключава, че данните от научните наблюдения на всеки континент и в повечето океани показват, че природните системи са повлияни от регионалните промени, и най-вече от повишаването на температурите.

По-късно този месец Съветът за сигурност на ООН за първи път ще обсъди последиците за сигурността от климатичните промени.

Въпросът ще бъде поставен и на срещата през юни на Г 8 + 5, на която ще присъстват държавите с най-голямо влияние и с най-многобройно население в света.