Днес Норвегия създаде „ноев ковчег" на растителното царство, съобщи money.bg.

В планински терен на 1000 км от Северния полюс, в изсечени в скалите скривалища без достъп на въздух, се съхраняват семена на земеделски култури - един от най-ценните ресурси на човечеството.

В хранилищата са положени 100 милиона семена от над 100 държави. Сред тях има 268,000 образци от различни култури, всяка от различно поле и различна ферма.

Те са разположени на архипелага Свалбард (Шпицберген) в северния край на Норвегия.

Изграждането на съоръженията е струвало $10 млн. Дори и при най-лошия сценарий на глобално затопляне, когато механичното охлаждане спре, отрицателните температури в тези помещения ще се запазят още 200 години.

„Биологичното разнообразие е под заплаха поради природните сили и действията на хората", констатира норвежкият премиер министър Йенс Столтенберг на церемонията при откриването.

Хранилищата със семена са „застраховка", срещу заплахи като война, природни катастрофи, промяна на климата. Генетичната банка включва основни култури от Африка и Азия като ориз, пшеница, сорго, европейски и южноамерикански разновидности на патладжани, марули, ечемик, картофи.

Генетично модифицираните сортове не се включват.

Столтенберг и носителката на Нобеловата награда за мир за 2004 г. Вангари Маатхаи внесоха в хранилището първата кутия с ориз на церемонията, гост на която бе и президентът на европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

„Надяваме се на най-доброто, но се подсигуряваме за най-лошото", заяви Барозу. Европейският лидер се надява споразумението на ООН за опазване на климата да бъде постигнато още в края на 2009.

В бъдеще колекцията от семена ще може да побере до 2 млрд. семена от 4.5 милиона извадки. При температура в хранилището от минус 18 градуса, пшеницата може да се запази 1700 години, ечемикът 2000 години, а соргото почти 20,000.

С хранилището се подготвя „план Б" в случай на катастрофа. Ако фризерите спрат да работят, вечната замръзналост на почвите ще поддържа в помещенията температура от минус четири градуса.