Франция е потънала в скръб заради пожара, който снощи опустоши един от символите на френската столица - катедралата Нотр Дам дьо Пари.

Всекидневникът "Ла Кроа" излиза със заглавие "Изпепелено сърце" и напомня тази сутрин, че "една църква винаги символизира срещата на небето и земята". Въпреки скръбта си, християнският вестник "залага", че "Света Богородица ще се издигне от пепелта", защото "целият народ ще се погрижи" - обещание, дадено от френския президент Емануел Макрон, който обяви в понеделник вечерта старта на голяма национална дарителска кампания.

"Нещо красиво, величествено, което е част от душата на Франция" умря в пламъци и тази новина е "безкрайно тъжна", пише "Льо Фигаро", припомняйки "бедствието", което сполетя този паметник, вписан в културното наследство на човечеството, "този шедьовър, поставен в сърцето на Париж", който "е познал войни, грабежи", "никога не е понасял накърняване от тази величина".

"Парижка трагедия", пише "Лезеко" по повод "855 години история, които току-що потънаха в дим".

"Нашата драма", бие тревога "Либерасион", разказана от парижани и туристи от цял ​​свят, които гледат "зашеметени" най-посещавания монумент в Европа, "превърнат в гигантски огън".

"Света Богородица от сълзи": "Льо Паризиен" оплаква монумента, който "представлява всичко най-красиво и най-благородно, което човек може да построи, независимо дали е вярващ или не, парижанин или провинциалист, французин или чужденец". "Света Богородица, верен спътник на любителите на Париж, в хубавите, както и в лошите дни, в зимната мъгла и в блясъка на залязващото слънце". "Трябва да бъде възстановена", обявява вестникът, "защото една нация се храни със символи, а Нотр Дам е един от най-брилянтните".

Разрушаването на парижката катедрала провокира и глобална емоция, особено в Европа.

"Пламъци и сълзи" - белгийският "Льо Соар" не може да повярва на това, което се случи тази вечер. "Изведнъж кулата-стрела падна, а ние на свой ред се превихме на две, сякаш тези камъни, които съставляваха основата, бяха и нашето убежище, сякаш тези дървета, от които беше направена конструкцията, бяха нашата люлка, сякаш тази катедрала, която беше творила историята, беше също и нашата Дева Мария", пише ежедневникът.

"Парижката Света Богородица е с разбито сърце", е заглавието на швейцарския вестник "Льо Тамп" . Ежедневникът припомня, че сградата е живяла в ритъма на трагедиите на Франция през последните години, биейки с тревожен звън след атаката срещу "Шарли Ебдо" през януари 2015 г.

Според италианския "Ла Република", пожарът на Нотр Дам "е разтърсил целия свят". "Този пламнал покрив ни покриваше всички", пише италианският всекидневник, припомняйки поетично начина, по който тази църква "разпалваше мечти", защото там беше затворен "един гърбав влюбен, който всеки ден биеше камбаните за Есмералда" - историята на романа "Парижката Света Богородица" от Виктор Юго.

"Пламъците опустошават Нотр Дам, символ на европейската култура", обявява и испанският "Ел Паис".

Превод: Петя Михайлова