Републиканските усилия за преразглеждане или отмяна на Обамакеър се сринаха в сената на САЩ във вторник, като оказаха остър неуспех на президента Доналд Тръмп и седемгодишната задача на републиканската партия да убие подписания закон за здравето на бившия президент Барак Обама.

Блокирането в контролираните от републикаците сенат разтърси финансовите пазари, тъй като поставя под съмнение шансовете за получаване на други приоритети на вътрешната политика на Тръмп, като например данъчната реформа, чрез разделен конгрес.

Тръмп съветва републиканците първо да отменят, а после да заменят „Обамакеър”

Тръмп съветва републиканците първо да отменят, а после да заменят „Обамакеър”

Тръмп коментира здравната реформа и убийствата в Чикаго

Тръмп заяви, че е разочарован от провала и предложи да се откаже от застрахователните пазари, създадени в рамките на Obamacare, и да се опита да работи с демократите за спасяване.

"Ние вероятно сме в такава позиция, в която просто ще позволим на Обамакеър да се провали", каза Тръмп пред репортери в Белия дом. "Ще позволим на Obamacare да се провали и тогава демократите ще дойдат при нас".

23 млн. американци без застраховка при отмяна на Обамакеър

23 млн. американци без застраховка при отмяна на Обамакеър

Със $119 млрд. ще се свие дефицитът до 2016 г

Американският сенатор Републиканския лидер Мич Макконъл съобщи, че е гласувал правилното отменяне на Obamacare, което ще влезе в сила след две години, след като стана ясно в понеделник вечерта, че няма достатъчно подкрепа, за да преразгледа законодателството в областта на здравеопазването.