Единадесет активисти са задържани днес в Санкт Петербург при протести, изразяващи солидарност с исканията на московчани за честни избори. Руските медии съобщават и за един задържан в Москва, където днешните акции бяха по-малобройни от тези в предходните седмици.

В Москва днес имаше две протестни акции срещу недопускането на опозиционни кандидати до вота за местния парламент и арестите на участници в протестите срещу опорочаването на изборите, които се проведоха на 27 юли и на 3 август, предаде Дойче веле.

За първата от тях - митинг на Комунистическата партия на Руската федерация, се знаеше седмица по-рано.

Втората - импровизирана, представляваше серия от солови акции на активисти. За нея съобщи буквално ден по-рано депутатът от московския парламент Иля Азар.

До тази форма на протест се стигна, след като местните власти отхвърлиха заявките на местни депутати за масови акции. Предвиждаше се да се проведе шествие и поредица от по-малки акции, но намеренията на опозицията бяха осуетени от властите.

В последния момент беше обявено, че ще се състоят "единични" акции, за които не се изисква разрешение от общината.

За тях обаче има специални изисквания с цел да е може серия от солови протести да прерасне в по-масова акция. Полицията много зорко следеше протестиращите да спазват разпоредбите за позволеното разстояние един от друг.

Това е четвъртата поредна седмица на протести в руската столица.