Десетки протестиращи се събраха в събота в ливанската столица Бейрут пред дома на новия министър-председател на Ливан Хасан Диаб, за да поискат оставката му.

Това се случва по-малко от 10 дни след назначаването му.

Протестиращите също така се събраха в северното сунитско градче Триполи в събота.

Ливан с нов премиер, подкрепян от "Хизбула"

Ливан с нов премиер, подкрепян от "Хизбула"

На него се разчита да сложи край на кризата в страната

Диаб заяви, че иска да състави правителство от технократи и независими, способно да се справи с тежката икономическа криза, която преживява страната.

Диаб говори пред журналисти след среща с предшественика си Саад Харири, ден след като президентът Мишел Аун му възложи да състави бъдещото правителство. Диаб, който е подкрепян от шиитското движение Хизбула и съюзниците му, се заема със задачата си на фона на продължаващи в цялата страна протести срещу управляващия елит.

Призовавам (протестиращите) да ни дадат шанс да съставим едно изключително правителство, което е в състояние да работи за решаване на натрупалите се през последните 30 години многобройни проблеми на страната, каза Диаб.

Ливан ще прави кабинет от технократи

Ливан ще прави кабинет от технократи

Политическа криза в страната

Хасан Диаб е подкрепян от шиитската групировка "Хизбула" и на него се разчита да сложи край на продължаващата криза в страната.

Сунитските и християнски двибения обаче не го подкрепят.

Диаб е малко познат като политик и известен повече като професор по инженерни науки в Американския университет в Бейрут.

Протестите и политическата безизходица доведоха Ливан до най-тежката икономическа криза в страната след гражданската война 1975-1990 година.

Международната общност призова да се сформира бързо нов кабинет, който да проведе икономически реформи и да отключи международната помощ