Не съществува заплаха от ядрена експлозия в град Саров, където се намира Руският федерален ядрен център, който е заобиколен от горски пожари.

Опасността е ликвидирана, тъй като всички взривни материали са били отстранени, обяви ръководителят на Федералната агенция за атомна енергия "Росатом", цитиран от РИА "Новости".

"Дори и в тази екстремна ситуация на ръба на природно бедствие, при тежки ветрове, е възможно да се гарантира, че няма заплаха за ядрената сигурност или радиоактивно замърсяване. Няма опасност от експлозия на центъра," заяви категорично Сергей Кириенко.

Той каза, че единственият риск, пред който е изправена Русия по време на горските пожари близо до Саров е увреждане на скъпото оборудване и спиране на производство на важни поръчки.

Полицията в Русия вече е изпратила допълнително 800 войници и противопожарно оборудване за справяне с огнищата около ядрения център.

Кириенко посочи още, че над 3000 души, четири хеликоптера, четири самолета и 30 противопожарни камиона са се включили в гасенето на огнената стихия в близост до ядрения център.

"Благодарение на съвместните ни усилия, повечето от горещите точки са локализирани" се казва в изявление на руското вътрешно министерство.

Според последните доклади на министерството на извънредните ситуации в Русия горски пожари бушуват в Централна Русия и при тях са загинали най-малко 48 души.

Над 3000 души са останали без дом в следствие на природното бедствие. Около 1900 къщи са разрушени. В докладите на руското министерство се посочва още, че пожарите са били предизвикани от температури над 40 градуса по Целзий.

По-рано днес стана ясно, че 300 нови огнища на пожари са възникнали за последните 24 часа в Русия.

Президентът Дмитрий Медведев разкритикува за недобро изпълнение на служебните задължения главнокомандващия военноморските сили на Русия адмирал Владимир Висоцки и уволни няколко висши офицери от флота заради пожара във военноморска база край град Коломна.