Законодателите в американския щат Ню Йорк прокараха законопроект за легализиране на марихуаната за развлечение. Губернаторът Андрю Куомо съобщи, че ще се подпише под новия закон, информира АФП.

Ню Йорк ще се присъедини към 14 щата и Окръг Колумбия, които позволяват употребата на канабис. Законопроектът бе подкрепен от двете камари на Конгреса в Ню Йорк, където Демократическата партия има мнозинство.

В щата Ню Йорк се договориха да легализират марихуаната за развлечение

В щата Ню Йорк се договориха да легализират марихуаната за развлечение

Най-малко 14 американски щата позволяват на жителите легално да си купуват марихуана

Администрацията на губернатора Андрю Куомо е изчислила, че легализацията може да носи на щата около 350 милиона долара годишно.

Предвиденото законодателство ще позволи на всички на възраст над 21 г. да си купуват марихуана легално. Нюйоркчани ще могат да отглеждат до три узрели и три неузрели растения за лична консумация.

Законодателството незабавно ще влезе в сила след прокарването му, макар че продажбата няма да започне веднага, тъй като Ню Йорк трябва да наложи правила и да бъде сформирана комисия, която ще отговаря за сектора. Може да отнеме между 18 месеца и 2 г. преди да започне продажбата на марихуана в щата.

Ню Йорк ще наложи данък върху продажбите от 9%, плюс допълнителен данък от 4%, който ще бъде разделен от местните власти. Също ще се наложи допълнителен данък на базата на нивото на тетрахидроканабинол.

Щатът ще отмени наказанията за притежание на по-малко от 85 грама марихуана и автоматично ще изчисти присъдите на осъдени за притежание на марихуана.

Ню Йорк ще отпусне заеми и ще организира програми за насърчаване участие в канабис индустрията от хора от малцинствата, както и малки фермери и ветерани инвалиди.

Ще бъде направено проучване до 31 декември 2022 г., за да се установи как канабисът се отразява върху шофирането и дали зависи от фактори като времетраене и метаболизъм.