Ню Йорк изисква от всички общински служители да се ваксинират срещу коронавирус или да си правят седмичен тест, каза кметът Бил де Бласио в понеделник, тъй като вариантът Делта увеличава случаите в мегаполиса, съобщават ЕнБиСи и АФП. 

Заповедта влиза в сила от 13 септември и ще се прилага за над 300 000 служители, включително полицаи, пожарникари и учители.  "Тук става въпрос за нашето възстановяване. Това е за опазване на хората", каза де Бласио на пресконференция.

Ходът идва, след като кметът обяви миналата седмица, че 30 000 служители в градската болница в града ще трябва да се ваксинират или да правят седмични тестове от 2 август.

Мярката, обявена в понеделник, е най-строгата мярка, предприета досега в мегаполиса на САЩ за повишаване на нивата на ваксинации след кампания, основана на доброволно участие и стимули.

Медицинските организации в САЩ искат задължителна ваксинация на здравни работници

Медицинските организации в САЩ искат задължителна ваксинация на здравни работници

Байдън призова хората да се ваксинират, а Фаучи предупреди за огнища на COVID сред неваксинираните

В Ню Йорк 59% от пълнолетното население е с поне една доза ваксина срещу Covid-19, но скоростта на ваксиниране се е забавила.

В САЩ се създава противоречие относно това какви стъпки трябва да бъдат предприети за увеличаване на нивата на ваксинация срещу варианта Делта, който представлява над 89% от инфекциите в САЩ.

Много здравни служители настояват за задължителна ваксинация, поне за определени слоеве от населението.

Датата 13 септември съвпада връщането на един милион ученици в държавните училища в Ню Йорк за новата учебна година.

САЩ удължават ограниченията за полети и пътуване заради Covid вариант Делта

САЩ удължават ограниченията за полети и пътуване заради Covid вариант Делта

Дългосрочните ограничения за влизане в САЩ няма да бъдат премахнати скоро